Premagajmo simpatikus

Premagajmo simpatikus

Premagajmo simpatikus

Simpatikus je del živčnega sistema, ki deluje samodejno brez naše volje. Kadar se vznemirimo, pošlje signal v sredico nadledvične žleze, ki sprosti v kri svež adrenalin za pospešen srčni utrip in dihanje. Noradrenalin pa spodbuja vse organe in celotno telo za pripravljenost na 'beg ali obrambo'. Procesi s stresnimi hormoni so energijsko zelo potratni in na dolgi rok izčrpajo telo, utrudijo prebavila in imunski sistem. Za regeneracijo potrebujemo spodbujen parasimpatikus za ravnovesje živčnega sistema z občutkom varnosti, ki sproži telesni sistem 'počivaj in prebavi'. Tudi parasimpatikus deluje samodejno in zgolj z voljo ne moremo vplivati nanj. Lahko pa ga nagovorimo posredno z ustvarjanjem okoliščin, ki jih telo prepozna kot ključ za preklop na regeneracijo.

Parasimpatikus umirja srčni utrip in dihanje, spodbuja prebavo in hormone sreče. Sproži se v dobrem starem občutku varnosti, ko smo pomirjeni in srečni v družbi dobrih ljudi ali pa smo zadovoljni v svojem kotičku in ustvarjalnih dejavnostih. Spodbuda parasimpatikusa izboljša naravni odmerek alfa valov, ki jih možgani proizvajajo v svojem zdravem ravnovesju ali homeostazi. Alfa valove lahko prikličemo z geo pripomočki, ki oddajajo geo impulze Schumannove resonance. Geo impulzi Schumannove resonance so nevidni prijatelj, ki nežno nagovarja parasimpatikus, da zazna življenju prijazno energijo in lažje stopi v ospredje, s tem pa avtomatično utiša simpatikus. Proizvodnja adrenalina se ustavi, ko je na čelu parasimpatikus. Potrebujemo trenutke regeneracije in premora, da lahko zares na polno in plodno soustvarjamo svoje življenje. Zavestno sodelovanje z življenjem v smislu preklopa simpatikus-parasimpatikus je umetnost, ki je naravno dana srečnim in uspešnim ljudem. Lahko pa se je priučimo, ker je vsakomur blizu skozi življenjska izkustva in učenje.

Premagajmo simpatikus

Dolg izdih spodbuja parasimpatikus

Po normalnem globokem vdihu izdihujmo počasi in postopoma, tako da izdih traja malo dlje vdih. Morda lahko po izdihu počakamo še trenutek preden zopet vdihnemo. Zadostujejo trije takšni zaporedni vdihi in izdihi, ki naj bodo kar se da naravni, da se ne utrudimo. Če se pri tem naprezamo, dihamo naprej normalno in kmalu spet ponovimo tri dolge izdihe. Ko ležemo v posteljo na nočni počitek, je nekajkratna ponovitev treh dolgih izdihov z naravnanostjo na umiritev odlično uspavalno sredstvo. Tudi čez dan lahko tu in tam naredimo kakšno serijo treh daljših izdihov. Morda celo z malim postankom na koncu, ko za trenutek počakamo preden zopet vdihnemo. Z umirjanjem dihanja vplivamo na magični preklop simpatikus-parasimpatikus, ki ga sicer ne moremo zavestno upravljati tudi ko bi to želeli in najbolj potrebovali. Za vzpostavljanje ravnovesja v samodejnem živčevju pa je odlično tudi 'kvadratno dihanje'. Medtem ko štejemo do tri vdihujemo, ko štejemo do tri je prva pavza pri polnih pljučih, ko štejemo do tri izdihujemo in ko štejemo do tri je druga pavza pri praznih pljučih. Bioritem štetja prilagajamo tako, da cel ciklus štejemo ravno prav počasi, da je prijeten, naraven in da ne utruja. Že minuta takšne vadbe tu in tam naredi razliko in sporoča telesu, da je čas za preklop na parasimpatikus. Obnavlja ravnovesje živčevje – hormoni – zavest in deluje na telo sproščujoče in zdravilno.

Knajpanje ali hladen tuš

Dokazano je, da izmenično namakanje nog v topli in hladni vodi aktivira parasimpatikus. Hladna voda je za telo na začetku vedno malo neprijetna. Noge potopimo v hladno vodo z umirjenim in zveznim dihanjem. Čez deset sekund jih potopimo drug banček s toplo vodo. Menjavamo potopitve nog v toplo in hladno vodo, vse dokler ne začutimo v njih prijetnega ščemenja in sproščene osvežitve. Ves čas dihamo zvezno, enakomerno in umirjeno. Na koncu nekaj minut sproščeno počivamo z nogami v topli vodi. Čeprav hladna voda telo poživlja, ga notranje globinsko umirja. Enako velja za hladen tuš. Uporabimo ga lahko kar v akutnem stanju adrenalinske eksplozije, s pozornostjo na zvezno dihanje. Hladen tuš deluje v trenutku. Po začetni neprijetnosti začne telo z mehanizmi termoregulacije takoj resetirati svoje organsko stanje. Po hladnem tušu nismo več isti. Parasimpatikus je sprejel prvo spodbudo, spremembi v živčevju sledi regulacija hormonskega ravnovesja. Za adrenalinsko ohladitev lahko vedno opljuskamo obraz in vrat s hladno vodo in nastavimo žile ob zapestjih pod hladen curek. Vsakih nekaj minut postopek ponovimo. Nato na čelo in vrat namažemo hladilno kremo ali gel (konjsko mast). Če imamo možnost ležemo z geo pripomočkom na grodnici. Geo impulzi Schumannove resonance spodbujajo naravne alfa valove in nagovarjajo parasimpatikus, da lažje preklopi telo na regeneracijske procese.

Mehanska obdelava trebuha

V trebuhu je zelo veliko vlaken parasimpatičnega živčevja. Z masažo trebuha spodbudimo in prebudimo parasimpatikus, da se lažje postavi ob bok simpatikusu in z njim vzpostavlja zdravo ravnovesje. Pristopimo z nežnimi potegi od zgoraj navzdol. Najprej razširimo rebra, da dobijo notranji organi več prostora in pljuča več zraka. Roki položimo eno čez drugo in začnemo na sredini, kjer se stikata obe prvi rebri ter potujemo navzdol preko popka. Morda se nam pri tem začne spahovati zrak, kar je odlično, ker telo zapušča dušik oziroma amonijak, ki zastaja v tkivih. Nato potujemo z rokama pod levo rebro in zaključimo ob levem boku. Enake potege ponovimo pod desno rebro do desnega boka. Prostor okoli popka obdelamo s krožnimi gibi, ki gredo po naši levi strani navzdol in se vračajo po desni navzgor. Sedaj roki ločimo in obdelamo trebuh še z z nežnim ploskim trepljanjem levo in desno od popka podobno kot da bi igrali bobne. Z mehansko obdelavo trebuha lahko vstopimo v občutno osveženo alfa stanje, vendar moramo za to spoznavati svoje telo in se potruditi. Na začetku je zaželena nežnost in tankočutnost, ker nam je pri grobi obdelavi trebuha, ko tega še nismo vajeni, lahko celo slabo. Najprej mora steči energija, nato pa smo z vsakim dnem lahko pogumnejši v gibih in postanemo celo inovativni.

Schumannovi geo impulzi >>

Parasimpatikus se zelo odziva na geo impulze Zemljine atmosfere, ki blagodejno napajajo naš živčni sistem. Schumannova resonanca je nežna in krepčilna energija, ki skrbi za optimalno ravnovesje živčevja in hormonov tako da spodbuja naravne alfa valove možganov in s tem parasimpatikus. Moč Schumannove resonance se zelo spreminja glede na naravne cikluse Lune, Sonca in vremenske vplive. Kakšen dan lahko upade skoraj na nulo. Takrat so dnevi energijsko bolj prazni in težki. Več možnosti je za glavobol, težave v medsebojnih odnosih, povišan krvni pritisk, nevarnost kapi, ločitev, nezgod in kriminala. Pomagamo si lahko s prenosnim oddajnikom geo impulzov Bionis, ki je lahko povsod z nami in skrbi za izgubljeno ravnovesje, tako da so takšni težki dnevi manj nevarni za naše zdravje, počutje in medsebojne odnose. Skrb za uravnoteženo delovanje parasimpatikusa je zelo pomembna, ker v telesu obnavlja za življenje nujno potrebno energijo. Prebavila in imunski sistem potrebujejo tričetrt razpoložljive celične energije. Če ta odteče v adrenalinske reakcije zaradi prevlade simpatikusa, se metabolizem na celični in prebavni ravni zakisa in postane tarča bakterij in parazitov.