Spanje

Spanje

Spanje je vir sreče, ker obnavlja telo in počutje v vedno novo svežino. Je eno največjih daril življenja. Kadar nas tarejo skrbi in ne moremo zaspati, ustvarimo pogoje za krepčilno nočno regeneracijo z eteričnim oljem cedrovine, ki ustvarja pomirjujoče vonjave, da nas lažje obišče sproščeno spanje. Na robček kanemo par kapljic in ga imamo pri vzglavju, da polagoma izhlapeva čez noč in nam pomaga h globljemu počitku.

V globokem spanju brez sanj možgani ustvarjajo DELTA valove. Oddajajo samo 1-3 bioelektrične impulze na sekundo, zato pa so ti močnejši. Za telo je to zdravilo, ker so na začasnem počitku vse zavestne in podzavestne miselne funkcije. V globokem spanju brez sanj se telo izjemno osveži in obnavlja.

Pri procesu obnove mu pomaga bioenergijski pripomoček OCEAN, ki z oddajanjem DELTA valov zelo ugodno deluje na proces spanja.

OCEAN položimo na nočno omarico ali pa ga imamo v bližini vzglavja. Nekateri ga dajo kar pod posteljo v višini prsnega koša. Njegovi delta impulzi so dirigent, ki sprošča naravno možgansko aktivnost, da lažje in globlje zaspimo.

Lažje dosežemo globlje nivoje spanja kadar se v popoldanskem času izogibamo kofeinu in energijskim pijačam. Ugotovimo lahko, da je vse naloge možno opraviti tudi v bolj sproščenem stanju, ne le v ostri budnosti pod vplivom kave. Kozarec tople vode v zimskem času odpre v možganih pretočni potencial za bistre misli in vedro počutje.

Dobro hidrirani možgani so bolj sposobni miselne pozornosti kot izsušeni. Kozarec tople vode pa obenem pomirja in zamoti prebavila, da se ne prikrade lažni občutek lakote. V popoldanskem času lahko kozarec tople vode uspešno preloži obrok na kasneje oziroma zmanjša njegovo količino, da telo čim manj obremenjujemo s hrano, kadar to ni res potrebno.

Namesto kave zaužijemo za miselno aktivnost ščepec soli, ki ga damo na konec jezika in ko se raztopi, poplakemo s kozarcem vode. Ali pa elektrolite za rehidracijo iz lekarne, ki nas bodo držali pokonci ko je to treba, ko pa ni več potrebno, pa bomo zlahka sladko zaspali.

Kadar je le možno, zvečer uživajmo sproščeno vzdušje brez računalnika ali televizije. Pretegujmo se in zazehajmo, kadar le gre. Razširimo rebra, da ima prsni koš več prostora za dihanje in bitje srca. Telo mora začutiti, da nismo več vpeti v naloge, kljub temu da jih še opravljamo.

Preden ležemo, se potrudimo odložiti dnevne misli in skrbi z namenom, da se jih z novim dnem lotimo bolj sveži. Utrujeno premlevanje ničemur ne koristi, samo vznemirja in krati dragoceni spanec. Ko pride noč, smo na vrsti mi in čas je za preklop. Ker se zaskrbljene misli avtomatično vrtijo, jim povemo kako in kaj: zdaj je čas za spanje – v nočnem času je to bolj vredno od vsega drugega. Nočne ure uporabimo za druge stvari samo v izjemnih primerih, ko res ne gre drugače, v glavnem pa je nočni protokol spanje z zavedanjem te dragocenosti obnove življenja.

Kadar doživimo šok in ko napoči čas za spanje utrujeni ležemo, po par minutah pa smo budni in nemirni, sodelujmo s procesom spanja tako, da vzamemo v roke kašno nevtralno branje, ki usmeri misli in uspava. To ponovimo vsakič, ko nas prebudi nemir. Pri hujši obliki nemira, ki se imenuje panični napad, pa vedno nemudoma prekinemo situacijo tako, da vstanemo, spijemo kozarec vode, zadihamo in naredimo pa gibov, da se razširi prsni koš. Gibanje in dihanje pomagata premostiti nemir in sproščati organizem, da se lažje povrne v ravnovesje ali homeostazo, v kateri se spet normalno počutimo. Vsakič, ko se nas poloti panični napad, ponovimo in naredimo time-out z neko aktivnostjo, ki je ugodna za telo. Važno je, da se aktivno vračamo, namesto da smo pasivno žrtev svojega počutja.

Priprava na spanje naj bo za spoznanje bolj zavesten proces, telo se bo do neke stopnje odzivalo in nam bo zelo hvaležno. Prejeli pa bomo darilo: bolj spočito, zdravo, zadovoljno in kvalitetno življenje.

Lažje zaspimo, kadar ležemo do okoli 22.ure in se po 18.uri že sproščamo, ker je po ajurvedi takrat aktivno zemeljsko načelo. Kasneje so v naravnem bioritmu prisotne drugačne energije. Od 22. do 2. ure zjutraj je aktivno ognjeno načelo, zopet lahko postanemo lačni. Če temu podležemo, je moteno nočno razstrupljanje, spanec pa je bolj nemiren. Če ležemo v ognjenem času, je možno da dlje časa ostanemo budni in težje zaspimo, bolj so prisotne tudi razne misli.

 

OCEAN