Poliamini so antioksidanti v pravem siru
Izjemni poliamini
POLIAMINI so bazični antioksidanti posebne vrste.
* Veliko jih je v pravem SIRU, gobah, zelenjavi, zelenem čaju, oreških in fermentirani hrani.
* Nastanejo iz aminokisline ornitin v vseh celicah in organih, tudi v rastlinah in živalih.
* Privlačijo gensko DNK molekulo v celičnem jedru in jo varujejo pred poškodbami in mutacijami.
* Za dolgoživost in regeneracijo tkiv skrbijo tudi z izboljšanjem AVTOFAGIJE, to je čiščenja organskih odpadkov ali 'ame' iz medceličnih prostorov LIMFE in VEZIVNEGA tkiva. Obremenjeno telo z leti izgublja čistilno sposobnost AVTOFAGIJE.
* POLIAMINI varujejo pred vsemi boleznimi, vnetji, prostimi radikali, rakom in popuščanjem srca.
* Popravljajo notranjo 'cirkadiano' uro dneva in noči in s tem spodbujajo naravni MELATONIN.
* Zmanjšajo zamaščenost JETER in izboljšajo koristni HDL holesterol.
Poliamini spermin, putrescin, spermidin >>
Melatonin >>
Avtofagija >>
Vezivno tkivo >>
Poliamini v živilih
Največ POLIAMINOV je v:
* pravem SIRU (ne topljenem):
- proizvedenim iz polnomastnega SUROVEGA mleka (ne-pasteriziranega)
- po možnosti od krav iz 'senene prireje', to je hranjenih s SENOM in ne s silažo
- narejen po tradicionalnih postopkih brez umetnih dodatkov
- idealno če je SIR še malce staran s fermentacijo, pri čemer pridobiva tudi na trdoti, to so: čedar, gauda, parmezan, brie, gruyere, manchego ter modri in švicarski sir ter trdi kozji sir
* fermentiranih živilih kot je kislo zelje in 'miso' (vzhodno azijska pasta iz sojinih zrn za izboljšanje okusa hrani)
* listnati zelenjavi in kapusnicah kot sta brokoli, cvetača in zelje
* gobah vseh vrst brez izjeme
* grahu in drugih stročnicah
* hruškah in drugem sadju
* pšeničnih kalčkih
* oreških in semenih (lešniki, mandlji, pistacije, arašidi…)
* školjkah, lignjih, ostrigah, rakih in pokrovačah
* piščančjih jetrih
* zelenem čaju, še posebej tipa 'matcha'
Zeleni čaj >>
Ergotionein v gobah >>
Kislo zelje in bulgur >>
Brokoli in kapusnice >>
Sredozemska hrana
Pravi SIR, sveža zelenjava in morski sadeži vsebujejo 2x več POLIAMINOV kot povprečna hrana.
* Morda je tudi zato sredozemska prehrana tako blagodejna za obnovo zdravja.
Pravi SIR nima umetnih dodatkov, narejen je le iz polnomastnega mleka (po možnosti iz SUROVEGA in iz 'senene prireje'), starterja kulture, soli in encima ali sirila.
* Več kot je umetnih dodatkov, slabši je SIR glede vsebnosti POLIAMINOV in vpliva na zdravje.
* 'Umetni' so tudi vsi topljeni siri, to so ponaredki sira.
* Najboljši SIR je narejen po tradicionalnih postopkih, po katerih delajo pravi SIRARJI.
Zmerno s sirom
S SIROM ne smemo pretiravati, ker je to močna beljakovinska hrana. Če se le da, ga uživamo skupaj s surovo zelenjavo, solatami, prilogami, ingverjem, porom, česnom, čebulo in kruhom, tako da je SIR le manjši del obroka.
* Čistih beljakovin zadostuje 50 gramov dnevno, kar zaužijemo več, se v presnovi nabirajo beljakovinski odpadki.
* Ker je beljakovin v mesu in stročnicah okoli 20%, je to največ 250 gramov beljakovinske hrane na dan.
* Oziroma še manj, ker je nekaj beljakovin povsod, tudi v rižu, krompirju, testeninah in celo v sadju.
* INGVER s 'proteolitičnimi' encimi kot je ZINGIBAIN prebavlja beljakovine, tako da je čudovita dopolnitev k SIRU, skupaj z drugo zelenjavo.
Ingver >>
Pravi sir
V pravem SIRU so tudi zdrave naravne maščobe, ki ne nabirajo kilogramov in so podpora za delovanje srca in organov. Pravi, polnomasten SIR pospešuje presnovo, da hrana med prebavo NE obtiči.
Zmerno uživanje kvalitetnega pravega SIRA preprečuje zamaščenost JETER in izboljša koristni holesterol visoke gostote HDL. Za SRCE in OŽILJE je še posebej koristen SIR 'roquefort'.
Študija je pri 800 italijanih kot ljubiteljih pravega SIRA pokazala 40% manjše tveganje za srčno popuščanje. Da najdemo prave znamke kvalitetnega SIRA, se potrudimo. Pri nakupu SIRA skrbno izbiramo. Uživamo ga raje manj, vendar boljše kvalitete za zdravje.
Razkisanje >>
Krepčilo za telo
S skrbno izbiro pravega SIRA v glavnem sploh ne gre za veliko razliko v ceni, v kvaliteti pa je velika razlika.
* Glede vsebnosti POLIAMINOV je odlično, če je SIR malce staran.
* Ko 'odleži' nekaj mesecev, je bolj fermentiran, pridobi na aromi in trdoti.
* Tako ga pojemo manj, vendar zares podpre zdravje in počutje ter izboljša presnovo.
* Kombiniramo ga s kislim zeljem, olivami ali SUROVO zelenjavo.
POLIAMINI varujejo vse telesne organe in vitalne tekočine kot so kri, limfa, izločki sluznic in semenska tekočina. V njihovi bližini je DNK na varnem in se ne bo izrodila z mutacijo.
DNK in geni >>
Vitamini in minerali v siru
Poleg obilja POLIAMINOV vsebuje SIR še vitamine A, B2 in B12 ter D vitamin in K vitamin. Od mineralov pa je vir KALCIJA za kosti, CINKA za imunost in FOSFORJA za energijo in celične membrane.
Cink v rožičih >>
Omega 3 v siru pašnih živali
V primeru da je SIR narejen iz mleka pašnih živali, ki se hranijo s TRAVO in SENOM, vsebuje še protivnetne OMEGA-3 maščobne kisline.
* Takšnemu SIRU in mleku se reče, da je od 'senene prireje'.
* Kadar dajo kmetje kravam na voljo najboljšo SILAŽO in najboljše SENO, bodo krave vedno izbrale SENO, ker je to njihova naravna hrana in ga imajo raje.
* V spletu lahko pogledamo, kateri SIRI so narejeni iz 'senene prireje'.
Omega-3 >>
Nekaj povezav za pravi sir
Sirarna ČUŠ v Orehovi vasi pri Mariboru: https://www.sirarnacus.si/#prodajna
Domačija Rebršak pri Celju: https://kmetija-rebersak.com/product-category/mleko-in-mlecni-izdelki/
Kmetija Malenšek pri Medvodah, sir 'senene prireje' iz SUROVEGA mleka: https://kmetijamalensek.si/siri/
Domačija pri Gabršk, sir 'senene prireje' iz SUROVEGA mleka: https://www.gabrsk.si/#izdelki
Zadruga Dobrina, staran sir Falot iz SUROVEGA mleka: https://www.zadruga-dobrina.si/trgovina/hrana/mlecni-izdleki/staran-sir-falot/
Slovenski tradicionalni siri, zaščiteno poreklo: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/slovenski-siri-ki-nosijo-zasciteno-oznacbo-porekla/
Staran sir 'kramar' iz SUROVEGA polnomastnega mleka: https://gustbatega.si/product/stari-sir-kramar/
Eko staran kravji sir Prosenik iz 'senene prireje', kmetija Kukenberger: https://ekosirarna.si/izdelek/ekoloski-staran-sir/
Staran trdi sir kmetije Lamperček: https://kupilokalno.si/izdelek/staran-trdi-sir-1kg-kmetija-lampercek/
Polnomastni sir Gruyere iz SUROVEGA mleka, Špar: https://www.spar.si/online/sir-gruyere-emmi-200-g/p/474592
Staran tradicionalni angleški President sir 'čedar', Mercator: https://trgovina.mercator.si/sir-cheddar-mature-president-200-g
Teslov skalarni val
Alkivita zaperji
- Zaper-Zaperino z zaper frekvenco 30 kHz in Schumannovo geo frekvenco 8Hz >>
- Zapper-Zapper z zaper frekvenco 30 kHz >>
- Zapper-Geo s Schumannovo geo frekvenco 8Hz >>
- Zapper-3 z zaper frekvenco 30kHz, Schumannovo geo frekvenco 8Hz in srednjo frekvenco 250 Hz >>
- Zapy-Rife istih lastnosti kot Zaper-Zaperino plus računalniško krmiljenje zaper terapije >>