GLUTAMAT
Nevrotransmiter
GLUTAMAT je natrijeva, kalijeva, kalcijeva, magnezija in amonijeva sol GLUTAMINSKE KISLINE. To je aminokislina, ki nastaja v vseh živih bitjih in gradi beljakovine. V človeškem telesu je najbolj razširjen SPODBUJEVALNI nevrotransmiter ali živčni prenašalec OSREDNJEGA živčevja. Telo samostojno proizvaja GLUTAMINSKO KISLINO oziroma njeno ionsko obliko ali sol GLUTAMAT, ko jo potrebuje za spodbudo CENTRALNEGA živčevja. Nekaj pa je pridobi s hrano: sir, krompir, meso, mleko, žita in soja, zato NI esencialna aminokislina, odvisna le od telesne proizvodnje. Naravni GLUTAMAT v živilih se zelo POČASI presnavlja, zato med prebavo NE pride do njegovih PREKORAČITEV v KRVNEM OBTOKU in v MOŽGANIH.
Prehranski aditiv
GLUTAMAT pa je obenem MSG prehrambeni ADITIV ali OJAČEVALEC okusa E620-E625. Leta 1908 je bil IZOLIRAN iz japonske KOMBU alge, ki daje japonski juhi posebno slasten okus. Poudarja poln in mesni okus hrane, imenovan 6.okus ali UMAMI (sladko, kislo, grenko, slano, trpko in umami okus). GLUTAMAT se dodaja skoraj vsaki industrijsko predelani hrani. Težava je v tem, ker lahko drugorazredno hrano iz slabših sestavin GLUTAMAT naredi sanjsko okusno in zasvoji človeka, da stalno posega po njej. To je eden od njegovih vplivov na DEBELOST ali bolezen.
Prosti glutamat
GLUTAMAT kot ADITIV ali umetni dodatek k industrijski hrani na žalost NI organsko vgrajen, temveč je samo dodan v PROSTI obliki.
- Takšen PROSTI GLUTAMAT v hrani v VEČJIH količinah NAENKRAT prispe v KRVNI OBTOK in MOŽGANE.
- Večje PREKORAČITVE s PROSTIM GLUTAMATOM so lahko zelo NEVARNE, ker PREVEČ spodbudijo OSREDNJE ŽIVČEVJE, pri čemer prihaja do hiperaktivnega ODMIRANJA MOŽGANSKIH in drugih celic, vključno imunskih LIMFOCITOV.
Preveč GLUTAMATA kot ADITIVA lahko poškoduje MOŽGANE in aktivira demenco, Parkinsonovo, Alzheimerjevo, njim podobno Hutingtonovo in druge NEVROLOŠKE bolezni.
Prekoračitve
Akutni stranski učinki zaužitja prevelikih količin GLUTAMATA so lahko občutni kmalu po jedi in lahko trajajo le nekaj ur, kronične tkivne poškodbe ob daljšem prekomernem uživanju pa so lahko tudi trajne:
- otrplost
- slabost
- glavobol
- migrena
- otrdel vrat
- mravljinčenje
- znojenje
- omotičnost
- težko dihanje
- hitro bitje srca
- nepravilen srčni utrip
- pritisk v sencih
- utrujenost
- prebavne motnje
- kožni izpuščaji
- dermatitis
- bolečine v prsih
- pomanjkanje volje
- počasno razmišljanje
- zvonenje v ušesih
- slab vid
- močna žeja
- zmanjšanje limfocitov
- slabša odpornost
3 grame na obrok
Akutno preveč GLUTAMATA je več kot 3 grame v enem obroku, to je slaba čajna žlička ČISTEGA GLUTAMATA, ki je bel prašek. GLUTAMAT je prvi izoliral dr. Kikunae Ikeda iz Univerze v Tokiu leta 1908 iz japonske alge KOMBU, ga patentiral in ga s svojima bratoma začel proizvajati in prodajati restavracijam in prehrambeni industriji. Veliko GLUTAMATA je v Kitajski, Japonski in na splošno v orientalski kuhinji. Dodan je k skoraj vsaki industrijsko pripravljeni, KONSERVIRANI in tudi k ZAMRZNJENI hrani po vsem svetu. Ustvarja pravo iluzijo okusa.
Vzrok prenajedanja
Težave močneje občutijo ASTMATIKI in na GLUTAMAT občutljivi ljudje. Zdravo pripravljene hrane brez GLUTAMATA pojemo MANJ. Zato težje pride do PRENAJEDANJA, ki je že samo po sebi zelo obremenilno za telo, ker mora organizem vedno še POČISTITI veliko OSTANKOV od presnove hrane. Več kot POJEMO, bolj se odlagajo zakisani ostanki kot 'ama' ali ORGANSKI ODPADKI, ki so po ajurvedi VZROK BOLEZNI.
Šibkost po jedi
Kadar se PO JEDI slabo počutimo, lahko to pripišemo temu, da smo POJEDLI PREVEČ, morda pa je bilo v hrani samo PREVEČ GLUTAMATA ali pa smo nanj bolj občutljivi, podobno kot so ASTMATIKI. Ker GLUTAMAT izboljša okus hrane, se ji s tem ADITIVOM težje upremo. Zlahka se PRENAJEMO, ker se preprosto NE moremo USTAVITI.
- GLUTAMAT je dodan v VEGETI, jušnih kockah in podobnih mešanicah za izboljšanje okusa hrane.
- Tudi v sirove krekerje, solatne prelive, instant rezance, v zelenjavne, ribje in mesne konzerve, zamrznjeno hrano in namaze.
- Včasih v otroško hrano, čokoladno mleko, bombone, peciva, piškote in celo kruh.
Zakrinkani glutamat
GLUTAMAT je dodatek v čipsu in raznih drugih prigrizkih, začimbnih mešanicah, zeliščni soli, sojini in podobnih omakah za izboljšanje okusa. V mnogi hrani je GLUTAMAT namesto s svojo uradno prepoznavno oznako MSG skrit pod drugimi oznakami:
- hidrolizirane beljakovine
- koruzni gluten
- teksturirani proteini
- želatina
- izvleček kvasa ali soje
- rastlinske ali sojine beljakovine
- sirotkin koncentrat
- natrijev kazeinat
Proizvajalci hrane vedo, da mnogi kupci preverjajo vsebnost GLUTAMATA na etiketah, zato ga skrijejo pod drugimi imeni. Včasih na veliko piše na izdelku 'BREZ KONSERVANSOV', v njem pa je pod zamaskirano oznako skrit GLUTAMAT. Skoraj nikjer pa ne piše 'BREZ ADITIVOV' ali pa vsaj 'BREZ MSG' oziroma pa 'BREZ GLUTAMATA'.
Osrednje živčevje
GLUTAMAT drugorazredni hrani pričara odličen videz in okus prvorazredne. Na veliko ga uporabljajo v prehrambeni industriji, da bi se PRODALO in POJEDLO več hrane iz slabše in bolj cenene surovine. Na drugi strani pa pri takšni 'industriji bolezni' proda farmacija več zdravil za reševanje težav. RECEPTORJI za GLUTAMAT so na membranah ŽIVČNIH CELIC. Preveč GLUTAMATA preveč spodbudi osrednje ŽIVČEVJE, njegov vpliv pa ZASVOJI podobno kot DROGA.
Razmerje 2/3 : 1/3
Zasvojeni z GLUTAMATOM si neustavljivo želimo hrane s pričarano senzacijo okusa. Če želimo pojesti MANJ, pripravimo hrano neposredno iz sestavin in s posameznimi začimbami. Med obrokom pa uživajmo drobno narezan INGVER, POR ali katerokoli drugo SUROVO zelenjavo, v razmerju 1/3 SUROVE proti 2/3 KUHANE ali pečene hrane. SUROVA hrana pomaga zdravo napolniti želodec, tako da za isto sitost pojemo ostalega manj, obenem pa razkisa telo z ENCIMI in biološkimi učinkovinami.
Brez glutamata
Navadimo se uživati hrano BREZ GLUTAMATA, pojedli bomo MANJ in v telesu bo manj ORGANSKIH ODPADKOV ali 'ame'. Imamo več energije, bolj smo zdravi, bistri in odzivni. GLUTAMAT neželeno spodbuja TREBUŠNO SLINAVKO k izločanju prevelikih količin INSULINA, ki spravlja sladkor v celice. Če pri tem še leta jemo preveč, je v krvi stalno preveč GLUKOZE. Receptorji za INSULIN na celičnih membranah OTOPIJO in v neodzivnem ali rezistentnem stanju NE spravljajo dovolj učinkovito sladkorja iz KRVI v CELICE. To je DIABETES tipa II.
Hiperstimulacija
Zaradi pretirane akutne in kronične vzdraženosti osrednjega živčevja z GLUTAMATOM prihaja do hiperaktivnega ODMIRANJA celic v MOŽGANIH in do zastojev v vodenju življenjskih funkcij iz možganov. Nepravilno delovanje organov pa povzroča mnoge bolezni in težave vključno z RAKOM. Dokazano se zmanjša tudi število imunskih celic LIMFOCITOV. Uživanje GLUTAMATA kot vsiljenega dodatka k hrani je s stališča zdravja povsem odveč, koristi pa profitu prehrambene in farmacevtske industrije.
Naravno v živilih
ENDOGENA GLUTAMINSKA KISLINA naravno nastaja znotraj telesa, takrat ko jo telo potrebuje kot spodbujevalni NEVROTRANSMITER ali ŽIVČNI prenašalec. Nekontrolirano spodbujanje OSREDNJEGA živčevja z GLUTAMATOM kot ADITIVOM v hrani preusmeri telo v HORMONSKO, IMUNSKO, ŽIVČNO in splošno neravnovesje. GLUTAMINSKA KISLINA je tudi naravno prisotna v živilih:
- sir
- soja
- paradižnik
- mleko
- meso
- gobe
- krompir
- žita
Počasi v kri
Pri prebavi teh živil se organsko vezana GLUTAMINSKA KISLINA razgrajuje POČASI, zato v KRVNEM obtoku NE prihaja do akutnih in nevarnih presežkov, ki bi PREKOMERNO spodbujali APETIT in OSREDNJI ŽIVČNI SISTEM. Umetni dodatek GLUTAMATA kot sol GLUTAMINSKE KISLINE, pa v VEČJIH KOLIČINAH takoj preide v KRVNI OBTOK in NAENKRAT obremeni GLUTAMATNE receptorje ŽIVČNIH CELIC.
Možganska pregrada
Enako obremeni tudi beljakovinske GLUTAMATNE transporterje, ki tovorijo GLUTAMAT skozi MOŽGANSKO pregrado. V presežkih GLUTAMATA izgubijo odzivnost na občutljivo zaščitno ravnovesje, koliko GLUTAMATA sme skozi MOŽGANSKO pregrado. Zato pride do neželene HIPERSTIMULACIJE in odmiranja MOŽGANSKIH in ŽIVČNIH celic. Enako poškoduje umetni dodatek GLUTAMATA tudi telesne celice, kamor se veže na membranske RECEPTORJE. Neželene HIPERSTIMULACIJE naravna GLUTAMINSKA KISLINA v živilih NE more NIKOLI povzročiti.
Naenkrat v kri
MOŽGANSKA PREGRADA varuje MOŽGANE pred GLUTAMINSKO KISLINO, ki se počasi sprošča pri prebavi živil brez ADITIVOV in po jedi povzroči le POČASEN dvig GLUTAMATA v KRVI. Ko pa je v hrani umetno dodan aditiv GLUTAMAT, pa se za več kot 20 krat poveča njegova količina v KRVI in MOŽGANSKA PREGRADA ODPOVE. Pri vstopu v MOŽGANE umetni GLUTAMAT zaradi hiperstimulacije OSREDNJEGA živčevja povzroči poškodbe in odmrlost MOŽGANSKIH CELIC, zmanjša pa se tudi število imunskih LIMFOCITOV.
Hrana za raka
Pride lahko do:
- poškodb v možganih
- kapi in migren
- multiple skleroze zaradi poškodb mielinskih ovojnic živčnih celic
- težav z učenjem in upadom mentalnih sposobnosti
Ustvarijo se lahko pogoji za demenco, Parkinsonovo, Alzheimerjevo in podobno Hutingtonovo bolezen, z značilnim ZMANJŠANJEM MOŽGANSKE MASE. V prisotnosti GLUTAMATA rakave celice hitreje rastejo, brez GLUTAMATA pa se njihova rast upočasni. GLUTAMAT je v svetu najbolj razširjen dodatek v prehrambeni industriji, vpleten v trenutne in tudi daljnosežno neželene učinke na zdravje in počutje.
Odkrita v glutenu
GLUTAMINSKA KISLINA pa je bila prvič odkrita že 42 let pred GLUTAMATOM v KOMBU algah. Leta 1866 jo je pri obdelavi pšeničnega GLUTENA z žveplovo kislino odkril nemški kemik dr. Karl Heinrich Rittahausen. GLUTEN je torej naravni vir GLUTAMINSKE KISLINE, ki se v telesu sprosti ob njegovi POČASNI razgradnji v prebavilih. Prebava GLUTENA oskrbi telo z naravno in počasi sproščujočo GLUTAMINSKO KISLINO. GLUTAMAT pa industrijsko pridobivajo s FERMENTACIJO MELASE, to je sladkega sirupa iz sladkornih rastlin.
Oznake E 620 - E 625
- GLUTAMAT zajema različne soli GLUTAMINSKE KISLINE, vse imajo E oznako od E620 – E625.
- Najboljši okus ustvarja v hrani MONO-NATRIJEV GLUTAMAT, ki ima oznako E621 oziroma MSG ali HS 29224220.
- Kadar je na primer v juhi več kot 1 g GLUTAMATA na 1 deci juhe, pa je to že preveč in okus NI več tako omamen.
- Vsak dan mimogrede lahko pride do prekoračitve 3 gramov GLUTAMATA v kakšnem obroku.
Receptorji so povsod
Neugodno reakcijo in slabo počutje po jedi povzroča v telesu samo zaužiti PROSTI GLUTAMAT kot fermentirani dodatek v obliki ADITIVA. NIKOLI pa naravna in organsko vezana GLUTAMINSKA KISLINA v živilih pri POČASNEM sproščanju med prebavo. RECEPTORJI za GLUTAMAT so tudi v prebavilih, kosteh, pljučih, nadledvični žlezi in delu srca. Zaradi prekomernega vzdraženja od prevelikih količin PROSTEGA GLUTAMATA tudi v njih prihaja do ODMIRANJA celic podobno kot v MOŽGANIH.
Razredči limfocite
Vsaka količina PROSTEGA GLUTAMATA je genotoksična, uničuje celice, genski material in LIMFOCITE. Dodatek GLUTAMATA pa je prepovedan v:
- hrani za dojenčke in majhne otroke
- nepredelanih živilih
- medu, maščobah (rastlinskih in živalskih)
- pasteriziranem mleku
- navadni pasterizirani smetani
- nearomatiziranih in naravno fermentiranih mlečnih izdelkih
- kavi (dodan je v aromatizirane instant kave)
- naravni mineralni in izvirski vodi
- nearomatiziranem pravem čaju
- suhih testeninah (dodan pa je v testenine brez glutena).
Alfa valovi
Za vzpostavitev ravnovesja pri odvajanju od hrane z dodanim GLUTAMATOM so ALFA valovi Schumannovih geo impulzov 8Hz Bionis in Bionizator dragocena pomoč za energijsko stabilizacijo organizma. Samozdravilni ALFA valovi pomagajo telesu pri celostni obnovi in popravilu škode. V ALFA ravnovesju se lažje upremo zasvojenosti in uberemo bolj zdrave poti, v kolikor se tako odločimo, si tega želimo in smo z dejanji pripravljeni na spremembo.
Proč paraziti
Zaper Zaperino terapija dr. Clark z uničevanjem PARAZITOV pomaga telesu tudi k zmanjšanju njihovih TOKSINOV, ki oslabela tkiva še dodatno obremenjujejo. PARAZITI se hitro razmnožujejo v poškodovanih ali bolnih tkivih, zato je ZAPER TERAPIJA zelo dragocena PROTIPARAZITNA podpora. Z uživanjem SUROVE hrane pa zmanjšamo ORGANSKE ODPADKE v telesu ali 'amo', ki privablja v telo MIKROBE vseh vrst in spodbuja njihovo množenje.
Večvalovna energija
VEČVALOVNE OSCILACIJE dr. Lakhovsky z mrežo CELIČNIH valovnih dolžin krepijo njihovo naravno vibracijsko moč, da se energijsko napolnijo in močneje zanihajo na lastnih frekvencah. Lažje premagajo ENERGIJSKO KRIZO, ki jo povzroči GLUTAMAT s hiperstimulacijo OSREDNJEGA živčevja, ki celice izčrpa in jim pobere moč vse do odmrtja. VEČVALOVNI oscilator Lakites napolni prostor s krepčilno energijo in blagodejno deluje na vse prisotne.
Prehod na novo
Kdor se zaenkrat še ne more odpovedati hrani z GLUTAMATOM, lahko po delih načrtuje manjše korake in oblikuje drobne nove navade eno po eno. Soljudi, ki se ne morejo odreči priljubljeni hrani z GLUTAMATOM, pa NE zastrašujemo, ker jim z nalaganjem slabega občutka NE delamo dobrega. Niti sebi, če se spuščamo v trenje. Preobrazba in prilagajanje naj potekata veselo, ustvarjalno in konstruktivno, da dosežeta svoj namen. Vsak dan pristopimo kolikor lahko in se trudimo še za več.
Alkivita zaperji
- Zaper-Zaperino z zaper frekvenco 30 kHz in Schumannovo geo frekvenco 8Hz >>
- Zapper-Zapper z zaper frekvenco 30 kHz >>
- Zapper-Geo s Schumannovo geo frekvenco 8Hz >>
- Zapper-3 z zaper frekvenco 30kHz, Schumannovo geo frekvenco 8Hz in srednjo frekvenco 250 Hz >>
- Zapy-Rife istih lastnosti kot Zaper-Zaperino plus računalniško krmiljenje zaper terapije >>